Eroon kahden asunnon loukusta

Yksi iso kysymys ulkomaille muutossa on ollut miettiä, että mitä tehdä kahdelle Suomeen jäävälle asunnolle. Niitä kun on päässyt kertymään kaksin kappalein, erinäisten heräteostosten seurauksena. Toinen ensiasunnokseni ostettu kerrostaloasunto ja toinen rintamamiestalo-tyyppinen omakotitalo. Alla hieman kokemuksia näiden kahden erilaisen asunnon erilaisesta myynnistä.

Kerrostaloasunto

Jo alkukeväästä päätin myydä kuudeksi vuodeksi vuokrakäyttöön jääneen ensiasuntoni, kun maiseman vaihto alkoi tuntua mahdolliselta. Asunnon myynnin puolesta puhui myös se, että järjestyksessään viides vuokralainen oli sopivasti lähdössä. Vanhan velattoman kaksion vuokraaminen ei muutenkaan ole tuoton ja huolettomuuden näkökulmasta ihan sieltä sijoitusten parhaimmasta päästä. 


Myynti hoitui ilman välittäjää pelkällä ilmoituksella etuovi.comissa. Ilmoituksen myyntikuvat olin itse ottanut jo edellisen vuokralaisen aikaan, kun tein vuokrailmoitusta asunnosta. Ilmoituksen julkaisua seuraavana päivänä tuli ensimmäinen yhteydenotto. Sovimme näytön ja sen näytön jälkeen olikin jo kaupat sovittuna - vain 2 päivää ilmoituksen jätöstä! 

Yliopiston kulmilla sijaitsevan "kattohuoneiston" myyntiä edesauttoi muutama vuosi sitten tehty täysremontti. Kauppahintakin oli 10% parempi, kuin välittäjän tekemä arvio. Mutta mikä parasta, välityspalkkiota ei tarvinnut itse myymällä maksaa kenellekään!

Tämä ei ole maksettu mainos, mutta kokemuksena tuon palvelun käyttö, ilmoituksen teko ja asunnon esittely jättivät pelkästään positiivisen kuvan asunnon itse myymisestä. Kauppakirjan ja esitteen sai tulostettua palvelusta myös todella kätevästi.

Omakotitalo

Tämän etuovi-kokemuksen verran rikkaampana mietin silti, että omakotitalo kaupassa pitää aina olla välittäjä mukana. Enhän minä edes tiedä kaikkia asuntokaupan termejä tai osaa hoitaa paperiasioita pankkien ja maanmittauslaitoksen kanssa. Ja mistä se kaupanvahvistajakin paikalle ilmestyy? 

Kaksi välittäjää kävikin antamassa hinta-arvionsa. Niiden summien ollessa alle sen, mitä olisimme talosta toivoneet, ei myyntiin laitto ollutkaan ihan selviö. Sitten tuli vielä korona-rajoitukset ja mielessä pyöri ajatus kotonamme ramppaavista ihmisistä, joita varten pitäisi pitää asunto siistinä, mutta kuitenkin pakata ja myydä tavaraa Qatariin muuttoa silmälläpitäen. 

Jätämmekö talomme vuokralle tai laitammeko myyntiin vasta syksyllä, kun se on tyhjä meidän tavaroista? Vuokralaisen löytyminen tuollaiseen kalliimmanpuoleiseen omakotitaloon on silkka mahdottomuus, ainakaan pidemmäksi aikaa. Toisaalta tyhjän asunnon myyntiin laitto syksyllä (huonoimpaan vuodenaikaan) ulkomailta käsin ei kuulosta kovin luontevalta sekään. 

Laitoin kuitenkin kiinnostusta kokeillakseni meidän oman asuinalueen Facebook-ryhmään ilmoituksen myyntiaikeistamme liitteenään pelkkä pohjakuva! Ilmoituksen seurauksena sainkin laittaa lisätietoja yhdelletoista kiinnostuneelle, joista kolme perhettä kävivät lopulta katsomassa taloa juuri alkaneista korona-rajoituksista huolimatta. Saimme yhden tarjouksen, joka oli "oman asunnon myyntiehdolla", mutta kuitenkin summa oli sen mitä talosta halusimmekin, joten hyväksyimme sen! 

Tarjouksen hyväksynnästä on tänään tasan kolme kuukautta. Myynti-ehto poistui kuudessa viikossa, kuntotarkastuksessa ei remontoiduista talostamme löytynyt mitään isompaa ja pääsimme allekirjoittamaan itse tekemäni (lue: vanhoista kopioimani) kauppakirjat. Myös muut aluksi mietityttäneet paperiasiat selvisivät maanmittauslaitoksen palvelusta ja googlesta. Rahat on tilillä kuukauden päästä, joten nyt voi huokaista jo tämänkin asunnon myynnin osalta. 

Julkinen myynti, hienot valokuvat ja ammattitaitoinen välittäjä olisi voinut saada talostamme paremman hinnan - sitä en epäile. Toisaalta pääsimme myynnissä aika helpolla, kun valokuvausta ja myöhempiä esittelyjä varten ei tarvinnut siivoilla tai pahimmassa tapauksessa pitää asuntoa esittelykunnossa koko kesää. Pitää kuitenkin kesän aikana saada se muuttokin tehtyä. Säästimme myös sellaisen 10 000-15 000€ välityspalkkiossa, joten lopputulokseen täytyy olla tyytyväinen.

"Vielä pari vuotta sitten makasin x-asennossa juuri kiinnitetyllä lankkulattialla porakone kädessä ja mietin, että sitten kun nuo seinät ja katotkin on valmiit ja tässä kohdalla on sohva, niin en tee muuta kuin makaan siinä."

Tällä kokemuksella voin sanoa, että asunnon myyminen itse ei ole vaikeaa. Työläin osuus ilmoituksen teossa on kerätä kaikki tiedot kaikista asumiskuluista, tehdyistä remonteista ja kunkin huoneen pintamateriaaleista. Valokuvaamiseen ja esittelyihin siivoaminen ja tavaroiden piilotus voi lapsiperheen omakotitalossa olla myös melkoinen urakka, jos myynti pitkittyy. 

Olen oikeastaan aika yllättynyt miten helposti kaikki on mennyt myyntien osalta ja myös siitä miten vielä tässä vaiheessa asunnoista luopuminen ei tunnu kovinkaan haikealta. Katsotaan mikä tilanne on kuukauden päästä, kun muuttokin on tehty. Vielä pari vuotta sitten makasin x-asennossa juuri kiinnitetyllä lankkulattialla porakone kädessä ja mietin, että sitten kun nuo seinät ja katotkin on valmiit ja tässä kohdalla on sohva, niin en tee muuta kuin makaan siinä. Nyt kun se vuoden ikään ehtinyt sohvakin myytiin jo pois, niin täytyy oikein muistella, että oliko sitä hetkeä edes, kun sohvalla ehti makoilla ja miettiä tämän viiden vuoden remontin valmistumista. 

Kommentit