Kolme koditonta lomailee

Viikko sitten meistä tuli käytännössä kodittomia, kun luovutimme talomme avaimet uusille onnellisille omistajille. Kovin onnettomia emme mekään ole, sillä nythän me olemme vapaita omakotitalon ylläpidosta ja vapaita lähes kaikesta kiinteästä omaisuudesta. Näiden myötä olemme siis vapaita lähtemään talveksi etelään! Lisäksi onhan meillä myös koossa aika mukava matkakassa. 
"Vain tärkeimmät tavarat kuten valokuvat ja perintöhuonekalut olemme vieneet sukulaisten nurkkiin ja muuttaneet asumaan mökille ja vanhempieni luokse." 
Nyt tuntuu erikoiselta muistella neljän vuoden takaista kesää, kun itse olin työttömänä ja vaimo opiskeli. Rautakaupan kertaostokset saattoi olla tuhansia euroja sekä sijaisasunnon vuokra ja puoliksi puretun talon kulut lainan lyhennyksineen oli myös tuhansia euroja kuukaudessa. Jotenkin näistä kuitenkin selvittiin olemattomilla tuloilla ja säästöillä ilman remonttilainaa. Vaikka rahat oli silloin vähissä, niin yhteenlaskettu omaisuus ei noista ajoista ole kuitenkaan merkittävästi muuttunut. 

Tuota talon remontointia ja siitä luopumista voisi hyvin verrata tietynlaisen yrityksen myyntiin. Ensin yrittäjä vuosikausia tekee töitä luoden lisäarvoa yritykselle ja lopulta palkkapäivä on vasta, kun joku tulee ja ostaa firman pois. Silloin yrittäjälläkin on aikaa lomailla tai muuttaa vaikka etelään.

Varasimme viime talvena (autuaan tietämättöminä tulevasta) koronakriisin pahimmalle viikolle Holiday Clubin "tutustumisloman" (3 vuorokautta satasella). Ei meillä silloin ollut pidempään ja kalliimpaan lomaan mahdollisuuksia, kun kaikki rahat ja aika oli kiinni kahdessa asunnossa. Kylpylähotellit menivät kuitenkin sattuneesta syystä kiinni ja saimme siirrettyä loman heinäkuun loppuun. Silloin arvalla heitetty ajankohta sopikin nyt enemmän kuin hyvin, kun muuttohommat ja remontin viimeistelyt olivat vihdoin takana. Tyhjenevässä talossa viimeisiä puurohiutaleita syödessäni laskin vain päiviä edessä olevaan hotelliaamiaiseen ja kylpylän altaassa lillumiseen.  

Edulliseen esittelylomaan kuului myös tapaaminen viikkolomaosakkeita myyvän myyntiesittelijän kanssa. Selvisimme siitä tälläkin kertaa muutamissa minuuteissa ilman osakkeen ostamista, sillä teknisestihän olemme molemmat työttömiä ja silloin on aika hyvässä neuvotteluasemassa tuhansien eurojen investoinnin välttelyssä. Lisäksi onhan meillä ollut viime aikoina myös tilanne, jossa olemme joutuneet luopumaan kodistamme ja myymään lähes kaiken irtaimistomme. Vain tärkeimmät tavarat kuten valokuvat ja perintöhuonekalut olemme vieneet sukulaisten nurkkiin ja muuttaneet asumaan mökille ja vanhempieni luokse. Qatariin muutosta en ehtinyt esittelijälle mainita vielä mitään, kun hän ilmaisi meidän olevan vapaita lähtemään. 

Tarkemmin ajateltuna en oikeastaan miellä Qatariin lähtöä edes muutoksi, vaikka saatamme olla siellä useammankin talven. Lähdemme vain pelkkien matkalaukkujen kanssa kerrankin sille pidemmälle etelänmatkalle!

Kommentit