Ramadan

Kuukauden ensimmäinen päivä on kääntymässä jo iltaan ja blogitekstistä on vasta muutama ajatus. Tässä on joko viime päivinä ollut vähän kaikenlaista muuta ajateltavaa tai oikeasti halusin vain odottaa paikallisen "kuukokouksen" varmistavan, että hämärtyvällä taivaalla näkyy uuden kuun sirppi ja huomenna alkaa toden totta neljä viikkoa kestävä Ramadan.

Lyhyesti sanottuna huomenna aamulla klo 5:24, kun aurinko nousee, niin tässä maassa pitää lopettaa syöminen ja juominen (julkisesti). Auringon laskettua klo 17:50 saa taas syödä ja juoda. Ramadaniin liittyy toki monenlaista muutakin. Meille kristityille seuraava kuukausi tarkoittaa, että ravintoloissa ei voi syödä siihen aikaan, kun me yleensä edes mitään syödään, lenkiltä pitää jättää vesipullo pois ja alakerran kahvila on seuraavan kuukauden ajan auki klo 18 - 4 välillä. Kyllä - kahvila on auki vain yöllä! Taidetaan jatkossa juoda siis jonkin verran enemmän teetä, kun kahvinkeitintä meillä ei ole.

Muslimien Ramadanin vieton tunnelmasta saa jonkinlaisen käsityksen, kun kuvittelee itsensä istumassa jouluaattona klo 18 jouluaterialle sukulaisten tai ystävien kanssa ja jatkavan iltaa yön pikkutunneille asti. Seuraavan päivän saa ihan luvan kanssa ottaa vähän rennommin, kun työ- ja koulupäivien pituudet ja suorittamisen tarve on huomioitu vallitsevan tilanteen mukaisiksi. Tätä loputonta "jouluaattoa" (ilman kinkkua) jatkuu neljä viikkoa, jonka jälkeen on se varsinainen kolme päivää kestävä Id al-Fitr-juhla, jolloin uskoisin, että ainakin syödään.

Tässä edeltävän kuukauden aikana koronarajoitukset ovat lieventyneet sen verran, että maskin käyttöpakko on loppunut kouluissa alle 12-vuotiailta ja huomisesta alkaen maskia ei vaadita myöskään ostoskeskuksien käytävillä. Itseähän nuo muutokset eivät pahemmin koske, mutta muutos on jo oikeansuuntainen! Kohta ei varmaan tarvitse enää kotonakaan uima-altaan ja saunan välillä tai saunasta asuntoon mennessä pukea (50 000 euron sakon uhalla) märälle iholle sitä viikkokausia vuorotellen taskuun taiteltua ja päälle puettua ja hikistä kertakäyttömaskia. Toisaalta vielä en olisi ihan valmis maskista täysin luopumaankaan, sillä onhan se säästänyt parranajon verran aikaa minun aamuistani. Ja saanut tämän lähinnä vain auton ratissa hymyilevän miehen vaikuttamaan vähemmän negatiiviselta ihmiseltä. Lisäksi meidän kertakäyttömaskien varasto (kaksi avattua pakettia) riittää vielä noin kolmeksi vuodeksi, ennen kuin viimeisestäkin on narut katkenneet.

Maailman tapahtumia ja uutisia täällä on tullut seurattua myös ja jos sieltä nyt jotain positiivista on silmiin osunut, niin se, että ollaan maailman onnellisinta kansaa asumassa maailman turvallisimmassa maassa! Ja jotain ei niin positiivista, mutta omalle kohdalle osuvaa on ollut polttoaineen hinnan nousu. Vaikkakin täällä tämän talven hintakehitys on ollut varsin maltillista, niin kahden vuoden takaisesta koronakuopasta hinnat ovat jo tuplaantuneet! Tällä hetkellä 95-bensa maksaa jo 0,53 euroa, että olen tässä ihan vakavissani jo miettinyt, josko sitä tuon oikein miellyttävällä äänellä hyrskyttävän auton välillä kuitenkin sammuttaisi yöksi, vaikka heti aamulla olisi taas lähdössä liikenteeseen.

Kommentit