Hyvää vappua!

Vaikka vappua ei täällä mitenkään kansallisesti juhlitakaan, niin kyllä me kuitenkin eilen yhdet munkit paistettiin ja pullo itsetehtyä simaakin juotiin. Muslimeilla tähän toukokuun alkuun osuu toinen juhla, joka vaikuttaa aika kivasti myös meidänkin arkeemme. Kunhan tänä iltana odotetusti taivalla näkyy edes aavistus uuden kuun sirppiä, niin Ramadan-kuukausi on ohi ja huomenna saa alkaa taas syödä ja juoda päiväsaikaan. Samalla täällä alkaa myös viikon loma (Id al-Fitr), josta myös 2/3 meidän perheestä pääsee nauttimaan.

Hyvin ollaan kyllä tästä neljän viikon Ramadanista selvitty! Ei me toki paastoa olla noudatettu. Päinvastoin - ollaan syöty lähinnä vain valoisaan aikaan. Ruoan tilaaminen kotiin on toiminut lähes kuten ennenkin, mutta ravintoloissahan ei ole voinut syödä muuten, kuin illalla kuuden jälkeen. Kahvin juominen on ollut käytännössä tauolla, kun alakerran kahvila on ollut kiinni valoisan ajan ja illalla kuuden jälkeen harvemmin tulee enää kahvia juotua. 

Vanhan perinteen mukaisesti täällä ammutaan auringonlaskun aikaan tykillä merkiksi hetkestä, jolloin paaston saa rikkoa (eng. Break the Fast). Meillä tuo Breakfast-hetki on kuitenkin niin vakiintunut aamuihin, että aika hankala sitä olisi yhden kuukauden ajaksi siirtää puolella vuorokaudella eteenpäin, kun työrytmi on kuitenkin itsellä Suomen tahdissa ja illalla kuuden jälkeen en muutenkaan syö enää mitään. 

Muuten tässä on elämä ollut aika normaalia. Koronalta ollaan vielä vältytty ja koko maassa tartuntoja on enää viitisenkymmentä päivittäin. Ulkolämpötila vaihtelee yön 25:stä päivän 35 asteeseen, eli helleraja, josta syksyllä mainitsin, ei mene rikki enää öisinkään! Lämpötila tuntuu nyt siltä, että keskipäivällä ei tee enää mieli viettää pitkiä aikoja auringon paahteessa ja illalla alkaa jo pystyä uimaan ilman saunaakin. 

Kommentit